Не потрібно довго молитися, щоб привернути увагу Бога

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
  • У чому символізм Лазаревої суботи та неділі Входу Господнього у Єрусалим
        • Не потрібно довго молитися, щоб привернути увагу Бога

          У юності був переконаний, що ефективна молитва повинна бути тривалою та інтенсивною. І я змушував себе. Навіть постив по 10 днів.

          Але в міру духовного зростання я зрозумів, що іноді навіть на короткі молитви приходять швидкі відповіді. Якось я стояв у дворі свого будинку під час сильного шторму і просив Бога відвести торнадо. Я просто не мав часу молитися довго. Смерч минув наш район.

          Декілька тижнів тому мені потрібно було 15 000 доларів для одного з моїх закордонних місіонерських проєктів. Того дня, коли я про це помолився, хтось із Техасу зателефонував і сказав, що хоче пожертвувати половину необхідної суми. Через два дні мені зателефонувала людина, з якою ми не спілкувалися понад 30 років, і сказала, що хоче віддати другу половину.

          І я згадав Псалом 138:3: «Тоді, як я візвав до тебе, ти вислухав мене, ти мене підбадьорив, вливши в мою душу силу.».

          У Святому Письмі є дуже багато коротких молитов. Мойсей молився найкоротшою молитвою у Старому Завіті, коли його сестра Маріам захворіла на проказу: «Благаю тебе, Боже, уздорови її» (Числа 12:13).

          Апостол Петро, потопаючи в хвилях Галілейського моря, звернувся до Ісуса: «Господи! Рятуй мене» (Матея 14:30) ― і вони з Ісусом пішли назад до човна по воді.

          Коли я думаю про апостола Павла ― безсумнівного новозавітного авторитета в галузі сильної молитви, я розумію, що він не тільки постив і працював у молитві годинами, а й звертався до Бога з безліччю коротких прохань. Я не знаю, чи записував він молитви на пергаменті, але він точно знав дієвість своїх «нагадувань» Богу.

          Він писав Ефесянам: «Тому і я, почувши про вашу віру в Господа Ісуса і про любов до всіх святих, не перестаю дякувати за вас і згадувати вас у моїх молитвах» (Ефесян 1:15-16), Солунянам: «Ми дякуємо Богові завжди за всіх вас, коли згадуємо про вас у молитвах наших» ( 1 Солунян 1:2), і Филимону: «Дякую Богові моєму повсякчас, згадуючи тебе у своїх молитвах» (Филимона 1:4).

          Короткі молитви сильні. Середній псалом можна прочитати за хвилину чи дві, а псалом 117 ― найкоротший ― можна вимовити лише за дев’ять секунд. Молитва Явіса ще менша: «Коли б ти мене благословив та розпросторив мої межі, коли б рука твоя була зо мною й ти оборонив би мене від напасти, щоб я не бідував!» (1 Хроніки 4:10).

          Я не стверджую, що довго молитися ― неправильно. Бувають ситуації, які потребують терпіння, наполегливості та духовних зусиль. Та деякі християни бояться молитися, вважаючи, що Бог засікає час чи оцінює наше красномовство. Він так не робить! Він вітає навіть найпростіші прохання.

          Біблія навіть говорить, що він чує наші крики (Псалом 18:7). Іноді у молитві навіть немає слів! Насправді це може бути нерозбірливий стогін або просто одне слово: «Ісус!».

          Декілька років тому я почав молитися за певних людей, використовуючи знімки зі свого смартфона. Вранці у спокійний час я переглядаю ці зображення і молюся за свою сім’ю, близьких друзів.

          Іноді я зупиняюся і молюся за особливі потреби цих людей. В інших випадках я називаю їхні імена і прошу Бога благословити їх і допомогти їм рости духовно.

          Я не можу відстежити за відповідями на свої молитви за людей, яких просто згадав у них. Деякі одружилися, деякі дочекалися дітей після боротьби з безпліддям, знайшли роботу. І деякі з них зцілилися від різних недуг.

          Не ускладнюйте молитви. Ісус просто запрошує нас поділитися з Ним своїми потребами, і Він з радістю відповість. Коли апостол Павло закликав нас «Моліться без перерви» (1 Солунян 5:17), він закликав нас насолоджуватися щоденним спілкуванням з Богом. Молитва має бути радісною звичкою, а не тягарем. Сподіваюся, що ви втратили рахунок чудовим відповідям на свої молитви!

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • У чому символізм Лазаревої суботи та неділі Входу Господнього у Єрусалим
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"